SMA-rt add-on voor ProBIS Asbest

Eigenaar Taal Status
Laurens Eykelkamp (Administrator) Nederlands Published

Dit document is bedoeld voor geregistreerde gebruikers van het bovenstaande product. De inhoud van dit document wordt u as-is aangeboden. Groome Computer Services is niet verantwoordenlijk voor het gebruik van de informatie uit dit document.

De SMA-rt export module is optioneel beschikbaar in ProBIS Asbest. Voor meer informatie over deze koppeling en het beschikbaar krijgen van de module kunt u contact opnemen met GCS.

 

   Inhoudsopgave

  1 Risicoklasse en PDF van de bepaling opvragen voor asbesthoudende bronnen
  1.1 Risicoklasse bepalen
  1.2 PDF van bepaling opvragen
  2 Configuratie en systeem actief maken
  2.1 Systeem actief maken
  2.2 Nadere configuratie van het koppelvlak
 
Dit document is bedoeld voor geregistreerde gebruikers van het bovenstaande product. De inhoud van dit document wordt u as-is aangeboden. Groome Computer Services is niet verantwoordenlijk voor het gebruik van de informatie uit dit document.

1 Risicoklasse en PDF van de bepaling opvragen voor asbesthoudende bronnen


 

Het is nu mogelijk om de risicoklasse voor een asbesthoudende bron direct op te kunnen vragen vanuit SMA-rt! Indien u de module voor de SMA-rt koppeling actief heeft, ziet u hiervoor 2 nieuwe buttons beschikbaar komen bij het risicoklasse selectieveld voor een bron in ProBIS Asbest:

                   

In dit hoofdstuk wordt de werking van deze koppeling nader toegelicht.

 1.1 Risicoklasse bepalen


  Om de risicoklasse van een bron op te vragen vanuit SMA-rt, is daarvoor een button zichtbaar op het tabblad Conclusie 2 van een bron:

                   

Door het klikken van de button wordt de bepaling van de risicoklasse via SMA-rt in gang gezet.

Het systeem bekijkt eerst of er bronnen zijn met een niet gelijkend bronnummer, maar die qua invoer van SMA-rt gerelateerde velden als gelijkwaardig beschouwd kunnen worden. Zijn dergelijke bronnen aanwezig dan wordt een scherm getoond waarop u aan kunt geven of er een gecombineerde bepaling van deze bronnen gedaan moet worden:

                   

In deze situatie wordt dan een bepaling gedaan van Bron1, Bron3 en Bron4 in één aanvraag van RK. Dit ziet u dan ook terug op de PDF. De hoeveelheden van de individuele bronnen worden bij elkaar opgeteld en na de bepaling wordt de risicoklasse voor elk van de bronnen ingesteld. Indien u dit niet wilt kunt u dit via de configuratie uitschakelen!

Na deze keuze wordt gevalideerd of alle verplichte velden wel zijn ingesteld. Is dit niet het geval dan volgt een melding:

                   

Corrigeer dergelijke fouten en voer de bepaling opnieuw uit.

Vervolgens wordt bekeken of de ingevoerde waarden wel bekend zijn in SMA-rt. Is dit niet het geval dan kunt u de juiste waarde kiezen uit de mogelijkheden van SMA-rt:

                    

Als u de optie 'Keuze opslaan voor later gebruik' aanvinkt dan hoeft u de koppeling slechts eenmaal te maken en wordt bij volgende sessies deze waarde weer gebruikt.

Er wordt gecontroleerd of de combinatie van ingevoerde gegevens wel mogelijk is als bron in SMA-rt. Is dit niet het geval dan verschijnt een melding in beeld en kan de omissie opgelost worden voordat de bepaling van de risicoklasse opnieuw wordt uitgevoerd.

Mochten er, ondanks de zorgvuldige validatie voor het aanspreken van de web service, toch nog een onjuistheid zijn in de data, dan zal SMA-rt dit terugmelden en ziet u dit als bericht in beeld gepresenteerd:

                 

Ook hiervoor geldt dat de omissie opgelost kan worden en de nieuwe bepaling uitgevoerd.

Verloopt de bepaling verder zonder fouten, dan wordt het eindresultaat ingesteld voor de bron en aan u gemeld:

                   

In SMA-rt is nu het project aangemaakt en de bron toegevoegd:

                   

Als bij een verzoek om een risicoklasse blijkt dat de benodigde configuratiebestanden ontbreken, dan komt de volgende melding in beeld:

                  

De configuratiebestanden kunnen dan automatisch aangemaakt worden door JA te klikken. Kiest u voor NEE dan wordt het opvragen afgebroken en dient de configuratie handmatig in orde gemaakt te worden.


 1.2 PDF van bepaling opvragen


 

Nadat een of meerdere malen een risicoklasse voor een bron is opgevraagd, kan de bepaling worden afgerond en de PDF worden opgehaald. Dat is het moment dat een tik van uw tegoed wordt berekend!

Na het klikken van de button voor het ophalen van de PDF van de bepaling bekijkt ProBIS Asbest of de bron als is afgesloten. Is dit niet het geval dan wordt dit eerst gedaan. Vervolgens wordt de PDF van de bepaling overgehaald en krijgt u de volgende melding in beeld:

                   

De PDF wordt automatisch toegevoegd als SMA-rt bijlage:

                   

Naar wens kunt u deze bekijken door ze hier te dubbelklikken of de Toon button te gebruiken. Het resultaat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

                   

Aangezien het mogelijk is om meerdere risicoklasse bepalingen voor een bron uit te voeren, zijn er dus ook meerdere PDF's voor een bron op te vragen. Is deze situatie van toepassing dan komt het volgende selectiescherm in beeld:

                   

Via de checkboxes kunt u aangeven welke PDF's u wilt overhalen voor het project.

Het is ook mogelijk om alle PDF's in één keer op te halen. Deze actie kunt u starten via de daarvoor bestemde button in de knoppenbalk:

                   

Het scherm met de selectie van de op te halen PDF verschijnt in beeld en kan gebruikt worden om de gewenste PDF's af te ronden en over te halen.

2 Configuratie en systeem actief maken


  In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe het systeem actief gemaakt kan worden en welke configuratie instellingen mogelijk zijn.

 2.1 Systeem actief maken


 

Om het koppelvlak van SMA-rt actief te gaan gebruiken dient u de module aan te schaffen en te laten activeren in de ProBIS Asbest software.

Zorg dat het benodigde configuratiebestand SMART_Productspecifications.xsd beschikbaar is in uw centrale configuratiemap. Deze wordt in principe tijdens de update geplaatst. Indien deze ontbreekt kun u het opvragen bij de GCS Helpdesk.

De koppeling via het koppelvlak wordt gebaseerd op een zogenaamde API Key welke u in SMA-rt dient te genereren. Log hiervoor in in SMA-rt en klik op 'Profiel' en uw gebruikersnaam. Er verschijnt dan een button om een API key te genereren:

                   

Let op: er komt na het klikken van de knop een melding dat de key slechts éénmaal op het scherm wordt getoond:

                   

Zorg er dus voor dat de key geselecteerd, gekopieerd en in bijvoorbeeld kladblok tijdelijk wordt opgeslagen! De API key verschijnt in beeld:
                

Deze API key moet u gebruiken in het configuratiescherm van ProBIS Asbest Rapportage:

                  

Voert u de API key in bij 'API Key bedrijf', dan wordt deze bedrijfsbreed binnen de organisatie gebruikt. Kiest u voor 'API key persoonlijk' dan is deze specifiek voor deze gebruiker en moeten andere gebruikers binnen uw organisatie zelf een API key aanmaken.

Het systeem is nu gereed voor gebruik!

Op het configuratie tabblad ziet u ook een button 'Reset configuratiebestanden SMA-rt koppelvlak'. Deze button heeft als functie om de configuratieset opnieuw aan te laten maken in een wisselwerking met SMA-rt. Dit gebeurt ook automatisch bij het uitvoeren van een bepaling (zoals eerder beschreven) als er bestanden missen, bijvoorbeeld als u voor het eerst een bepaling doet. Bij het gebruik van deze button wordt echter het aanmaken geforceerd en worden de configuratiebestanden opnieuw aangemaakt.
Let op! Door het gebruik van deze button worden óók op de 'koppel' bestanden verwijderd! In deze koppelbestanden zijn de keuzes opgeslagen over de koppelingen van onbekende termen die u in het verleden heeft gemaakt en op laten slaan. Alle koppelingen moeten dan dus opnieuw gedaan worden.

 2.2 Nadere configuratie van het koppelvlak


  Voor de wisselwerking naar SMA-rt zijn nadere configuratiemogelijkheden beschikbaar in ConfigAlgemeen.ini. De mogelijke sleutels hierin worden onderstaand weergegeven.

Sectie  Sleutel

Functie

Opmerking/voorbeeld

[SMART]

ApiKey

De API key als deze bedrijfsbreed gebruikt moet worden

Ingevoerd via configuratiescherm, versleuteld

 

AddAliasToProductSpecification

Bij het aanmaken van de configuratiebestanden met productspecificaties kunnen ook alle aliassen opgenomen worden

Standaard 0, aliassen niet meenemen. Waarde 1 betekent dat aliassen wel overgenomen moeten worden

 

OpmaakProjectnaam

Welke informatie in de projectnaam in SMA-rt geplaatst moet worden

Standaard 1, plaats adres en plaats als projectnaam. 2 = projectomschrijving plaatsen of 3 = adres/plaats en projectomschrijving plaatsen

 

HoeveelhedenOptellenVoorBronnummer

Of de hoeveelheden van bronnen met gelijke bronnummers bij adres gebaseerde inventarisaties opgeteld moeten worden bij een RK bepaling

Standaard 1, hoeveelheden optellen bij gelijke bronnummers. Waarde 0 geeft aan dat alleen de hoeveelheid van de betreffende bron gebruikt moet worden

 

HoeveelhedenOptellenVoorAdressenMetBronInComplex

Of de hoeveelheden van de bron van alle adressen bij een Complex gebaseerde inventarisaties opgeteld moeten worden bij een RK bepaling

Standaard 1, hoeveelheden optellen van alle adressen met de bron. Waarde 0 geeft aan dat alleen de hoeveelheid van de betreffende basisbron gebruikt moet worden

 

CertificaatNummerLab

Welk certificaatnummer van het laboratorium moet gebruikt worden voor de gegevens over monsters in een RK bepaling

1 default = Certificaatnummer hele project
2 = Certificaatnummer van monster(s)
3 = RapportNummer van project
4 = RapportNummer2 van project

LET OP!!! deze instelling kan overrulled worden door een instelling SmartCertificaatNummerLab in LaboratoriumLogin.ini als dit voor de verschillende laboratoria van elkaar afwijkt!

 

VoorloperBroncode

Tekst die voor de broncode(s) van een risicoklassebepaling worden getoond

Standaard leeg

 

BepaalGelijkwaardigeBronnen

Indien waarde 1 dan zoekt het systeem in alle overige bronnen of er gelijkwaardige bronnen qua ingevoerde waarden zijn te vinden ten opzichte van de bron waarvandaan de RK opvraag gedaan wordt. Is dit het geval dan wordt u een keuzelijst in beeld getoond waaruit u kunt kiezen welke van de gelijkwaardige bronnen in één bepaling van de risicoklasse meegenomen mogen worden

Standaard 1 = AAN

 

BepaalGelijkwaardigeBronnenToetsAnalyses

Bij de bepaling zoals hierboven omschreven, wordt standaard ook gekeken of de analyseresultaten ook gelijk zijn. Deze stap is naar wens uit te schakelen via deze instelling

Standaard 1 = AAN

 

ToelichtingRisicoKlassenOvernemen

Bepaald of het veld Toelichting Risicoklasse gevuld wordt vanuit de SMA-rt koppeling

0 = niet overnemen
1 default = alle informatie overnemen
2 = alleen samenvating overnemen


Indien er geen certificaatnummer bekend is, bijvoorbeeld doordat er geen analyses zijn, dan wordt de tekst 'n.b.' hiervoor ingevuld. Wilt u hiervoor een andere tekst gebruiken, dan kan dat ingesteld worden via ProBIS_Asbest_Rapportage_translation.dat, volgnummer 4494